500 gr făină de grâu
340 ml apă
13 gr de drojdie proaspătă
2 lingurițe de sare
Mod de preparare:
1. Se cerne făina într-un vas și se amestecă cu sarea;
2. Se dizolvă drojdia proaspătă în apa la temperatura camerei;
Notă!
Lichidul vi se poate părea mult și aluatul prea moale, dar pâinea aceasta are nevoie de hidratare și e ok să fie așa.
3. Apa cu drojdia dizolvată se toarnă peste făină și se învârte amestecul cu o lingură, de 4-5 ori, până se adună, după de acoperă vasul cu un capac și se dă la frigider pentru 12-24 ore;
4. A doua zi, se scoate aluatul din frigider, se pudrează bine cu făină planul de lucru și mâinile;
5. Aluatul se aplatizează ușor, după partea dreaptă se aduce până la jumătate, apoi se acoperă partea dreaptă cu partea stângă. Se întoarce sulul format și se repetă aceleași etape;
6. Se pudrează bine cu făină, un prosop de bucătărie, pe carese așează aluatul cu partea deschisă să zicem, JOS;
7. Se pudrează cu făină și deasupra și se închide prosopul, lăsând aluatul la temperatura camerei, aproximativ 30 min sau chiar o oră;
8. Cuptorul se încinge bine, la temperatură maximă (250 grade), cu o oală cu tot cu capac în interiorul lui;
9. Se ridică ușor prosopul și se i-a aluatul în palme, în așa fel încât partea de jos, să rămână în sus
10. Se deschide cuptorul și cu mișcări rapide, cu o mănușă, se ridică capacul oalei încinse și punem aluatul în ea, se acoperă cu capacul și se lasă cca 25 min.,
11. După 25 min se i-a capacul și se mai lasă încă 10-25 min, fără capac la copt;
12. După ce se răcește în totalitate, se poate servi cu unt și gem sau miere.
Poftă bună!
Bun venit în universul aromelor și al pasiunii pentru gătit! Acest blog culinar este locul unde rețetele se transformă în povești, iar ingredientele simple devin experiențe memorabile. Fiecare preparat este ales cu grijă, testat și prezentat într-un mod prietenos, astfel încât să inspire nu doar papilele gustative, ci și sufletul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu