Ingrediente:
Pentru blatul din biscuiti:
300 g biscuiti simpli
120 g unt topit cu min 80% grasime
Crema de branza pentru cheesecake:
1 kg crema de branza de la Casa Rinaldi
350 g zahar pudra
25 g amidon
5 oua intregi
120 g smantana acrisoara (cu min. 20% grasime) sau smantana dulce pentru frisca (cu min 30% grasime)
Mod de preparare:
1. Se incinge cuptorul la la 170 C (cu ventilatie) – respectiv treapta medie la cele cu gaz.
2. Se topeste untul si se lasa deoparte sa se racoreasca.
3. Se maruntesc biscuitii intr-un procesor apoi se amesteca cu untul topit.
4. Se pregateste din timp forma pentru copt, acoperind fundul acesteia cu hartie de copt.
5. Se toarna biscuitii zdrobiti in forma si se uniformiseaza cu mainile, incercand sa formati si un perete lateral. Apoi se preseaza usor cu fundul neted al unui pahar.
6. Forma cu crusta de biscuiti se da la copt pentru 15 minute in cuptorul preincins la 170 C. Ea va deveni mai crocanta deoarece se va evapora apa din untul topit.
7. In vasul mixerului sau intr-un bol simplu, se sparg cele 5 oua intregi, se adauga zaharul pudra si vanilia. Se mixeaza 5 minute la viteza mare pana cind cresc in volum si devin spumoase.
8. Se opreste mixerul si se adauga in vas si crema de branza, smantana si amidonul.
9. Se mixeaza totul pana ce se obtine o compozitie fluida, omogena, fara cocoloase.
CUM SE COACE CORECT UN CHEESECAKE ASTFEL INCAT ACESTA SA NU CRAPE?
1. Se alege o tava incapatoare, cu pereti mai inalti, in care sa intre bine forma circulara. In ea se creaza baia de apa necesara coacerii. Ca sa nu intre apa in forma cu prajitura (pe la incheieturi) se inveleste exteriorul acesteia in strat dublu de folie de aluminiu, avand grija ca marginile foliei sa fie mai inalte decat forma. Tot in baie de apa se coace si crema de zahar ars.
2. Se toarna cu grija compozitia fluida de cheesecake in forma cu crusta precoapta. Se introduce tava cu forma la copt. Temperatura a ramas setata la 170 C. Daca coaceti cheesecake fara apa in jur, atunci temperatura va trebui redusa la 155-160 C. Nu va recomand.
3. In acest moment se toarna in tava apa calda (de la robinet…cam la 55-60 C) pana la 2/3 din inaltimea formei.
4. Prajitura se coace 60 de minute la 170 C cu caldura sus+jos. Ideea e ca prajitura sa fie coagulata pe margini insa mijlocul sa-i tremure. Daca se coace prea mult ea va deveni seaca, uscata si are sanse sa crape.
5. Se opreste cuptorul si se deschide usa acestuia de o palma, fixand-o asa. Se lasa prajitura nemiscata cam 3 ore, pana ce s-a racorit pana la temperatura camerei. Abia apoi se scoate forma din folia de aluminiu si se da prajitura la frigider pentru alte 4-5 ore. Dupa se serveste cu caramela sarata, ciocolata sau fructe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu