Tort ''Prinţul negru''


Ingrediente:

Pentru blat:

0.5 pahare cacao pudra (pahar de 240ml)
180 ml apa clocotita
6 oua
300 g zahar
120 ml ulei de floarea soarelui
280 g faina alba calitate superioara
10 g praf de copt (1 plic)

Pentru umplutură:

1 l smantana dulce 30%-35%
500 gr visine fara simburi in suc propriu
1 lingurita amidon
20 gr ciocolata neagra/amaruie pentru ornare
300 gr zahar pudra

Mod de preparare:

1. Se pregatesc toate ingredientele pentru reteta - am masurat toate ingredientele, zaharul l-am impratit in 2 boluri mici a cate 150g in fiecare. Faina se amesteca cu praful de copt.
2. Apa clocotita se adauga la cacao si cu un tel sau lingura se amesteca bine sa nu mai fie cocoloase.
3. Se separa albusurile de galbenusuri - in 2 boluri mai mari.
4. Albusurile se bat spuma - cand se intaresc putin, se adauga in reprize 150 g de zahar. Trebuie sa fie spuma mai tare, cam ca la bezele.
5. Galbenusurile se bat spuma cu 150g de zahar. Se adauga cate putin uleiul, sa se incorporeze complet.
6. Apoi se incorporeaza compozitia de cacao, racita putin.
7. Si ultima este faina si praful de copt, se amesteca bine cu telul sau mixerul sa nu fie cocoloase.
8. Se adauga aceasta compozitie la albusurile batute spuma - sau le adaugati in vreo 2-3 reprize si se amesteca incet cu miscari de sus in jos, sa nu se dezumfle albusurile.
9. Se toarna aluatul intr-o forma rotunda de 28 cm diametru, asternuta cu hartie de copt, sau unsa cu unt si tapetata cu faina. Usor (2-3 ori) se scutura tava de masa, ca sa se uniformizeze aluatul si sa iasa bulele de aer la suprafata.
10. Se pune tava la cuptor la 180 de grade, temperatura medie - se lasa cam 40 de minute pana nu trece testul cu scobitoarea.
11. Dupa ce s-a racorit putin, se poate scoate din tava si se lasa sa se raceasca complet.
12. Inainte de ornare, daca a format un cocolos deasupra, se taie atent cu un cutit subtire, sa fie uniform tortul.
13. Vişinele se scurg de suc, sucul se toarna intr-o cratita  si se adauga amidonul, se amesteca continuu pana se dizolva si se ingroasa, apoi se adauga visinele si se mai lasa la foc mic inca 10 min, dupa ce sunt gata, se lasa la racit.
14. Dupa ce sunt gata visinele si pandispanul taiat, se prepara crema: smantana/frisca se bate 2-3 minute la viteza maxima cu mixerul, apoi se incorporeaza incet zaharul pudra si se bate pana se ingroasa bine, atunci cand ridicati paletele de la mixer aveti varfurile la frisca fixe, nu se lasa in jos.
15. Se monteaza tortul, se pun 2-3 bucati de hartie de copt care sa acopere marginile farfuriei pentru a evita murdarirea acesteia.
16. Se pune prima foaie de pandispan, optional se poate insiropa cu apa si zahar (se fierbe 100 ml apa + 100 gr zahar, se fierbe timp de 10 min), pandispanul de la sine se primeste umed.
17. Se adauga visinele si se adauga crema, in asa fel se monteaza si celelalte foi de pandispan. Ultima foaie se unge doar cu frisca si se orneaza dupa preferinte.


Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu