Pâine cu dospire la rece

 


Ingrediente:

500 gr făină de grâu
340 ml apă
13 gr de drojdie proaspătă
2 lingurițe de sare


Mod de preparare:

1. Se cerne făina într-un vas și se amestecă cu sarea;
2. Se dizolvă drojdia proaspătă în apa la temperatura camerei;

Notă!

Lichidul vi se poate părea mult și aluatul prea moale, dar pâinea aceasta are nevoie de hidratare și e ok să fie așa.

3. Apa cu drojdia dizolvată se toarnă peste făină și se învârte amestecul cu o lingură, de 4-5 ori, până se adună, după de acoperă vasul cu un capac și se dă la frigider pentru 12-24 ore;
4. A doua zi, se scoate aluatul din frigider, se pudrează bine cu făină planul de lucru și mâinile;
5. Aluatul se aplatizează ușor, după partea dreaptă se aduce până la jumătate, apoi se acoperă partea dreaptă cu partea stângă. Se întoarce sulul format și se repetă aceleași etape;
6. Se pudrează bine cu făină, un prosop de bucătărie, pe carese așează aluatul cu partea deschisă să zicem, JOS;
7. Se pudrează cu făină și deasupra și se închide prosopul, lăsând aluatul la temperatura camerei, aproximativ 30 min sau chiar o oră;
8. Cuptorul se încinge bine, la temperatură maximă (250 grade), cu o oală cu tot cu capac în interiorul lui;
9. Se ridică ușor prosopul și se i-a aluatul în palme, în așa fel încât partea de jos, să rămână în sus
10. Se deschide cuptorul și cu mișcări rapide, cu o mănușă, se ridică capacul oalei încinse și punem aluatul în ea, se acoperă cu capacul și se lasă cca 25 min.,
11. După 25 min se i-a capacul și se mai lasă încă 10-25 min, fără capac la copt;
12. După ce se răcește în totalitate, se poate servi cu unt și gem sau miere.



Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu