Tort ''Smântânel''


Ingrediente:

pentru foi:

500 de grame de făină + făină pentru presărat planul de lucru
200 de grame unt cu 82% grăsime
250 grame smântână cu 25% grăsime
1 praf de sare
150 de grame de zahăr
2 plicuri de zahăr vanilat

pentru crema:

500 de grame de smântână pentru frișcă cu minimum 30% grăsime
500 de grame de smântână grasă, cu 25% grăsime
250 de grame de zahăr pudră vanilat
1 plic de zahăr vanilat
în plus, 250 de grame de vișine (proaspete, congelate, din compot – de care aveți, dar fără sâmburi).

pentru decor:

300 de grame de smântână pentru frișcă cu minimum 30% grăsime
50 de grame de zahăr pudră
vișine pentru decor


Mod de preparare:

Foile

Făina, sarea, zahărul și zahărul vanilat se pun într-un castron mare și se omogenizează. Se adaugă untul rece, tăiat cubulețe. Se zdrobește untul în făină cu o furculiță sau un instrument de patiserie special pentru operația asta, până când untul e uniform distribuit iar amestecul are aspectul de nisip zgrunțuros.

Se adaugă cele 250 de grame de smântână. Se amestecă la început cu lingura, apoi se răstoarnă pe planul de lucru și se ia la frământat. Deși amestecul va părea uscat, continuați, în scurt timp se va lega într-un aluat neted. Se presară cu puțină făină și se presează sub forma unui disc. Se înfoliază și se dă la frigider 1 oră.

Între timp, se pornește cuptorul și se fixează la 200°C.

Se scoate aluatul din frigider și se împarte în 10 bucăți pe cât posibil egale. Eu l-am cântărit, a avut 1160 grame, așa că l-am împărțit în 10 bucăți de câte 116 grame. Se păstrează pe planul de lucru doar bucata de aluat cu care urmează să lucrăm, restul se dau la frigider.

Pe rând, se întinde cu sucitorul, pe planul de lucru presărat cu făină, câte o foaie cu grosimea de aprox. 3 mm. Nu contează să aibă o formă perfectă. După coacere, foile se vor decupa după o formă de 22 cm. diametru, așa că trebuie să ne asigurăm că această formă intră pe foaia de aluat întinsă și că în jurul ei rămân 2-3 cm, pentru că aluatul are tendința să se strângă puțin la copt. Se rulează foaia pe sucitor și se transferă pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.

Se coc foile pe rând, la 200°C, timp de 7-8 minute, la o înălțime medie, până ce marginile se rumenesc iar foaia capătă o tentă aurie, din loc în loc.

Imediat ce se scot din cuptor, cât sunt fierbinți, se așează pe foaia coaptă forma rotundă de Φ22cm. și se decupează cu un cuțit. Marginile se păstrează separat, foile se lasă să se răcească puțin apoi se clădesc unele peste celelalte.

Crema

Smântâna pentru frișcă, foarte rece, împreună cu zahărul vanilat, se pune într-un castron mare și se bate cu mixerul până se întărește pe jumătate, cât să formeze creste moi la suprafață. Se adaugă zahărul pudră tot deodată, se amestecă puțin și se bate în continuare până se întărește.
Se adaugă smântâna cu 25% grăsime și se mixează totul la viteză mare timp de 20-30 de secunde, apoi ne oprim.


Asamblare tort Smântânel

Într-o formă de tort cu inel detașabil se suprapun foile cu crema și vișinele presărate printre ele, presând ușor după fiecare foaie.

După ultima foaie nu se mai adaugă vișine, doar puțină cremă, se nivelează, se înfoliază tortul și se dă la frigider, preferabil peste noapte. În acest timp, foile, care după ce se răcesc devin tari ca biscuiții, vor absorbi umiditatea din smântână și se vor frăgezi.

Decor tort Smântânel

Marginile care ne-au rămas de la decuparea foilor se mărunțesc și se distribuie în strat uniform într-o tavă. Se dau la cuptor la 150°C, timp de 6-7 minute, să se mai rumenească puțin.

Frișca (300 de grame de smântână pentru frișcă) și 50 de grame de zahăr pudră se bat exact cum am explicat la punctul 8.

Se scoate tortul din formă cu grijă, se îmbracă în frișcă și se nivelează. Din marginile sfărâmate ale foilor facem o bordură, îmbrăcând tortul de jur împrejur. Păstrăm puțină frișcă din care putem forma aveline decorative pe suprafață. Opțional, decorăm cu vișine așezate deasupra fiecărei aveline.


Pofă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu